Indiai fejmasszázs

 

Indiai fejmasszázst végezni legalább olyan jó, mint abban részesülni. Előnyei közé tartozik a masszázs egyszerűsége, hatékonysága és hozzáférhetősége – nem igényel felszerelést, és még fél óráig sem tart. Néhány alapmozdulattal lazító, nyugtató vagy serkentő, élénkítő hatást érhetünk el. Remek módszer arra, hogy lecsitítsuk a gyereket, aki nem tud elaludni, felfrissítsük a fáradt számítógépkezelőt, és szeretteinknek kedveskedjünk vele. Nem utolsósorban pedig azért is átvehetjük az indiai nők, férfiak és gyerekek által ősidők óta követett hagyományt, hogy a hajunknak egészséges csillogást kölcsönözzünk.

Az indiai fejmasszázst nemcsak a fejen végezzük, mint azt a neve sugallja, hanem az arcon, a vállon, a háton és a karokon is. Ezek mind olyan területek, ahol a rossz testtartás, felgyülemlett érzelmi stressz, vagy a számítógép előtt eltöltött hosszú órák miatt feszültség halmozódhat fel. A masszázs számos különböző mozdulata segít ellazítani a megfeszült, fájó izmokat, enyhíti az izommerevséget, serkenti a vérkeringést, gyorsítja a lerakódott méreganyagok kiválasztását, s ilyen módon csillapítja a fejfájást és a szem megerőltetését, valamint növeli az izületek mozgékonyságát. Hozzásegít továbbá a mélyebb légzéshez, ami fokozz a friss oxigénnel teli vér áramlását az agyba, s ezáltal letisztultabb gondolkodást, erőteljesebb koncentrációt és jobb emlékezőképességet tesz lehetővé.

Rohanó életünk során legtöbbször megvonjuk magunktól a csendet és a nyugalmat, annak lehetőségét, hogy egyszerűen magunk lehessünk. Az indiai fejmasszázs rákényszerít, hogy a fejünkben kevergő gondokat-bajokat félretéve az „itt” és „most”-ra összpontosítsunk. Ez a gyógyító kikapcsolódás időt ad zaklatott elménknek egy kis pihenésre, erőgyűjtésre, és képessé tesz bennünket arra, hogy életünket más szemszögből nézzük. A mély relaxáció kellemes élményéből megújult lelkesedéssel, kreativitással és céltudatossággal térünk vissza. felvillanyozó és egyben békés érzés, melyet gyakran relaxált éberségnek neveznek, és amely nyugodtabb alvást, megnövekedett energiát és életerőt eredményez, továbbá enyhíti a stresszt és a kisebb fokú depressziót. Az indiai fejmasszázs rendszeres alkalmazása egészségesebbé teszi a hajat és a bőrt, s így fiatalosabb, üdébb és vonzóbb személyiséget varázsol belőlünk. A megélénkült vér- és nyirokkeringés gondoskodik a haj és a bőr sejtjeinek friss oxigénnel és tápanyaggal való ellátásáról. Elősegíti, hogy a mérgező anyagok minél hamarabb távozzanak testünkből, biztosítva ezáltal szervezetünk egészséges fejlődését és működését. A tápláló olajok tisztító hidratáló és erősítő hatásúak, óvják a hajat és a bőrt az időjárás, a környezetszennyezés és mindenfajta igénybevétel káros hatásaitól.

Az indiai fejmasszázs nem diagnosztizál és nem gyógyít, de elősegíti a jó egészséghez és a betegségek elkerüléséhez szükséges mentális és élettani feltételek kialakulását.

Mindezen túl, az indiai fejmasszázs maradéktalan élvezetet nyújt, kiváltva a „boldogsághormon”-nak nevezett vegyületek, az endorfinok termelődését, amelyek szinte eufórikus boldogság- és elégedettségérzetet keltenek. Ennek az örömnek forrása elsősorban a szeretettelteljes érintés közös élméye. Az ériintés a kapcsolatteremtés erős és ösztönös módja, mely a szavaknál hatásosabban közvetíti az empátiát. Legalapvetőbb emberi szükségleteink egyike a szeretteinkkel való meghitt testi érintkezés – és ez az, amit hajlamosak vagyunk elhanyagolni, gyakran tudomást sem veszünk róla. Olyan személyek, akik egy ideig elszigeteltségben éltek, nemcsak emberi kapcsolatok hiányát ítélik lélekrombolónak, hanem a családtagok, barátok gondoskodó érintésének nélkülözését is. Észre fogjuk venni, hogy az indiai fejmasszázs közös élvezete erősíteni fogja emberi kapcsolatainkat, megértőbbé válunk, és sokkal szebbnek látjuk majd a világot.

 

Szeretettel várom e nagyszerű masszázsra pácienseimet a Metamorfózis Természetgyógyászati Központban Győrben, a Jereváni u. 42. szám alatt (Bilux Autósiskola épülete).

 

Murányiné Grósz Ágnes
reflexológus természetgyógyász, indiai fejmasszőr

USUI reiki therapeuta
+36-20/4202-837