JI CSING – A BÖLCSESSÉG ÚTJA
Spirituális hétvége Győrben

 

A Ji Csing, más néven a Változások Könyve a világirodalom egyik legrégibb és legnagyobb hatású könyve, Kína legfontosabb írásos emléke. Több évezredes bölcsességeket őriz, a Bibliával és a Koránnal együtt ez a legtöbbször lefordított és forgatott könyv a világon. A Változás Könyve nagyon régi, eredete a múlt homályába vész. Mai formájában több mint háromezer éves, a Kr. e. 1150 körül élt Ven király fia, Csu herceg jegyezte le.

Európában általában úgy tartják, hogy az ősi kínai „orákulum”, a Ji Csing csupán egyfajta jóslási eljárás segédeszköze, amely hasonlóan működik, mint a kártyavetés, vagy egyéb jövendölési módszer. Ez azonban csak részben igaz. A hagyományos kínai felfogás szerint ugyanis a sorsunk nincs előre „megírva”, csupán tendenciák vannak, amelyekhez vagy alkalmazkodunk, vagy nem, s ezáltal a viselkedésünkkel jelentősen befolyásolhatjuk a sorsunkat.

A könyv nem a jövődet mondja meg, hanem javaslatot tesz a jövőddel kapcsolatban. A Ji Csing azt állítja, hogy a valóság szüntelenül változik, a két erő, a JIN és a JANG együtthatásaként. Minden pillanat – az is, amikor a Ji Csinget faggatjuk – leírható a jin és jang meghatározott kombinációjával. Ahhoz viszont, hogy értelmezni tudjuk a jelent és következtethessünk a jövőnkre, egy Bölcs tanítására van szükségünk, a Ji Csingre, aki már ismeri mi mihez vezet. Még a neves pszichológus, Jung is gyakran használta, mert meggyőződése volt, hogy a Ji Csing válaszainak találatértéke messze túlmutat a véletlen valószínűségen.

 

A Ji Csing „jósjelek” alapját a nyolc darab három vonásból álló ún. trigram képezi. Kettő darab trigramból különböző variációiból alakul ki a hat vonásból álló jel, amit Müller Péter Jóskönyv című műve után jósjelnek szokás nevezni. A jelek azonban nem jóslásra szolgálnak, hanem abban nyújtanak segítséget, hogy a könyvet kérdező ember felismerje pillanatnyi élethelyzetét, annak nehézségeit és azokat a lehetséges magatartási formákat, amelyek ennek a helyzetnek a megoldásához szükségesek. Nagyon fontos, hogy jól értelmezzük a három pénzérme feldobásából kialakuló jósjelet, és megértsük a megértéshez szükséges hátteret, hiszen ez segít hozzá, hogy életünk sorsfordító szakaszát felismerjük és megoldjuk.