Kineziológia

 


Az USA-tól Japánig a világ minden részén ismert az a módszer, mely már hazánkban is egyre nagyobb teret hódit a lelki egészség helyreállításában - ez a kineziológia.
 


Mi is az a kineziológia?
A kineziológia új és egyedülálló módja a stressz kezelésének és a lelki egészség fenntartásának. Olyan személyiségfejlesztő alternatív holisztikus módszer, melynek lényege a test energetikai egyensúlyának helyreállítása.

A kineziológus izomteszteléssel dolgozik, ennek segítségével felderíthetők azok a traumatikus élmények - a fogantatásig visszamenőleg, melyek feldolgozatlanul maradva, elfojtva, negatív hatással vannak jelenbeli életünkre. A köztudatban is egyre inkább ismert a születési stressz fogalma - a köldökzsinór nyakra tekeredése, az oxigénhiány, a túlhordás és koraszülés, a kora gyermekkori kórházi kezelés, stb. A gyermekkorunkban szüleinkkel kialakult kapcsolatunk mintát ad életünkben összes férfi-nő kapcsolatunkra. Azt szokták mondani, a kisgyermekkor három szakaszra osztható : ölelj magadhoz -, tegyél le -, engedd el a kezem. S a későbbi problémák zömét az okozza, ha valamely " feltétel" nem teljesül. A leválási nehézségek - hiszen nagyon sok ember küzd a szülőktől, különösen az anyától való függetlenedés problémájával -, de a kötődés hiánya, a szeretethiány is kapcsolatteremtési, kapcsolat fenntartási gondokat, zavarokat okozhat későbbi életünkben. A tanulási - különösen a dislexia -, koncentrálási nehézségek gyermek- és felnőttkorban, egyaránt akadályozzák képességeink kifejlődését és gyakorlását.

 

 

Milyen problémákkal fordulhatunk kineziológushoz ?
Ezt a kérdést teszik fel a leggyakrabban. A kineziológia bizonyítottan eredményes a stressz okozta problémák széles skálájánál: allergiánál és a fizikai betegségek széles körénél, önértékelési zavaroknál, viselkedészavaroknál, depressziónál, szenvedélybetegségeknél, tanulási problémáknál, dyslexiánál; párkapcsolati és kommunikációs gondoknál, stb. Miután minden betegség, megjelenése előtt egyfajta stresszhelyzet keletkezik, szinte nincs is olyan probléma melyre ne lehetne gyógyírt találni a kineziológia repertoárjában.

 


Hogyan történik egy kineziológiai kezelés:
A kineziológiai kezelés során az anamnézis-felvételt követően meghatározzuk a megoldásra váró problémát. Ezután izomteszteléssel megkeressük azokat az életkorokat, melyek analógiát, hasonlóságot, azonosságot mutatnak a jelenbeli problémával, s egymásra felfűzve eredményezték a jelenbeli probléma kialakulását. Természetesen ezekre az eseményekre nem kell tudatosan emlékeznie a kliensnek, hiszen az izomtesztelés segítségével keressük meg ezeket a tudatalattiban megbújó traumákat.

A korrekciót magát az oldási technikák széles skálájából teszteléssel választjuk ki, mindig azzal a céllal, hogy a negatív stresszeket a lehető leggyengédebb módon távolítsuk el a testből és az elméből. Korrekciók: vizualizációs, imaginációs technikák, fényhatások, csakragyógyászat, meridián-energia korrekció, manuálterápiához és akupresszúrához hasonló technikák stb… De egészében véve a kineziológiai kezelés egy hatalmas kaland, mely végigvezet életünkön, így az önmegismerés és az önmagunkra találás útja.

 


Mit jelent az izomtesztelés?
Az izomtesztelés alapja az agy és az izmok közötti kölcsönhatás, kapcsolat. Az izomtesztelés során tapasztalt izomerő változás megbízható információt ad a tesztelő (kineziológus) által feltett kérdésre. Izmaink lekapcsolnak - "elgyengülnek" - bármely stresszelő, kellemetlen érzés, emlék hatására.

Mély szinten /tudatalatti/ életünk valamennyi tapasztalata benne van a test és az agy memóriájában, s rendezésre vár. Agyunk hatalmas kapacitású kompjuterként tárolja az információkat, s a kineziológiai izomteszt segítségével lehetőségünk van lehívni ezeket az információkat, felderíteni és kijavítani a " működési zavarokat".

Izmaink működését agyunk irányítja, izmaink a központi idegrendszer kijelzőinek tekinthetők, s az izomtesztelés során tapasztalt energiaváltozás megbízható információt ad a tesztelő által feltett kérdésre. Az izomteszt segítségével lehívható, felidézhető az élet minden pillanata, segítségével oldhatók a múltbéli, jelenlegi, és a jövőben jelentkező potenciális problémák, felderíthetők azok a traumatikus élmények - a fogantatásig visszamenőleg -, melyek feldolgozatlanul maradva, elfojtva negatív hatással vannak jelenbeli és jövőbeli életünkre.

A kineziológiai izomtesztelés, mint biofeedback lehetővé teszi, hogy tudatos emlékezés nélkül is felderítsük azokat az eseményeket, melyek egymásra épülve létrehozták jelenbeli problémánkat. A stressz, az érzelmek hatást gyakorolnak testünk energiarendszerére, a meridiánokra, s befolyásolják izmaink állapotát, működését. Az izomtesztelés gyors és megbízható eszköz az információ megszerzéséhez, tiszta választ ad, mely nem képezi további találgatások, magyarázatok és értelmezések alapját.

A tesztelés során a kineziológus gyengéd nyomást gyakorol a tesztelt személy kinyújtott alkarjára. A kar vagy "erős tartás", vagy "elgyengülés" választ ad a feltett kérdésekre, az érzelmi vagy fizikai stressz tesztelésére. Izomteszteléssel direkt kérdéseket intézhetünk a kliens "belső tudásához", és egyenes igen/nem válaszokat kapunk. Hasonlóan működik, mint egy hibakereső készülék.

 


Elfogadott-e hivatalosan a kineziológia?
Magyarországon a kineziológia hivatalos egészségügyi tevékenység, természetgyógyászati ágazat, rendezett, előírt jogszabályi keretei között történik az állami vizsgáztatás, s kizárólag ÁNTSZ működési engedéllyel rendelkező vizsgázott kineziológusok dolgozhatnak hivatalosan.

A kineziológia kifejezés a görög kinesis, mozgás szóból ered. Orvosi értelemben az izmok és a testmozgás tudományát jelenti. A kineziológia - mint holisztikus egészségügyi rendszer - az önbizalom, az öngyógyítás, önfejlesztés lehetőségét, eszközeit adja kezünkbe, s emellett hatékonyan befolyásolja testünk energia-áramlását, s egyre nagyobb teret hódit a lelki egészség helyre állításában. A kineziológia a XXI. század gyógyítói technikája, hiszen egyfajta energo-informatikai rendszer, s modern számítástechnikával teletűzdelt korunkban mi is illene jobban a gyógyítói tevékenységek közé, mint stílszerűen egy informatikai gyógyítói technika.